top of page

Hey, thank you panic attack! And I really mean that!

Hoe het begon...


Ik kan me nog zo ontzettend goed voor de geest halen hoe het begon. Op een middag ergens in 2012 fietste ik naar huis vanuit mijn werk en ik hoorde een raar geluid in mijn oor. Een gek fluitend geluid. Ik besteedde er niet veel aandacht aan, totdat ik het de volgende dag weer hoorde. Dit was het begin van een periode vol paniekaanvallen en angst.


Mijn jeugd is rumoerig geweest. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 4 jaar was en ik ben in een paar jaar meerdere keren verhuisd. Mijn moeder kreeg een nieuwe relatie en ik kreeg een zusje. Achteraf kwam besefte ik me hoe belangrijk die eerste 4/5 jaren van een kind zijn. In deze jaren wordt de basisveiligheid gecreëerd. Door de situatie waar ik in zat is deze basis niet goed ontwikkeld, waardoor ik hier dus op latere leeftijd klachten van kreeg.


Dit gebeurde op mijn 24e. Voor mijn gevoel had ik alles op orde, en toen veranderde opeens alles. Ik had een hele fijne vriend, fijne vrienden en een mooi appartement waar ik in woonde en boem, alles stond ineens op zijn kop. De reden dat het juist op dat moment gebeurde, wás ook omdat alles in mijn leven op orde was. Ik zat in een hele stabiele situatie waarbij ik voor de verandering niet met anderen bezig was. Nu kwam ik zelf ineens aan de beurt. Maar man oh man, daar was ik niet op voorbereid.


Zoals hierboven al geschreven kreeg ik merkbare klachten toen in onderweg naar huis fietste vanaf mijn werk. Achteraf gezien gaf mijn lichaam al véél langer signalen aan mij, maar die heb ik niet opgemerkt. Door het gefluit in mijn oor ontstond ineens een trigger die van het ene op het andere moment een angst creëerde voor een ziekte of nog erger. Ik schrok zo ontzettend van de piep, dat ik enorm angstig werd.


Ik ben mezelf enorm dankbaar dat ik verder kon kijken dan deze angst. Ik wíst dat ik dit niet was en ik wíst dat ik actie moest gaan ondernemen om hier niet in te blijven hangen. Zo ben ik vrij snel naar een psycholoog gegaan en samen met hem heb ik een gedeelte van mijn jeugd kunnen verwerken. Ondertussen bleef ik aan het werk, al ging dit met horten en stoten. Iedere dag zat ik wel een aantal keer buiten te huilen van de angst en paniek.


Mensen vroegen me vaak waarom ik door ben blijven werken. De waarheid is: ik moest dit van mijzelf blijven doen om een zo normaal mogelijk ritme te houden. Ik wist dat wanneer ik thuis zou blijven, ik steeds verder weg zou zakken in mijn eigen kleine bubbel. Dat gebeurde namelijk op de momenten dat ik alleen huis was. Ik zat letterlijk uren in een hoekje op de bank te wachten totdat ik een hartaanval of iets dergelijks kreeg. Op het moment dat ik mij oké voelde, was ik me er van bewust dat ik dit zelf creëerde in mijn hoofd. Maar wanneer ik midden in een paniekaanval zat, dacht ik dat het déze keer wel echt raak was.


Inzicht

Op een gegeven moment was ik klaar bij de psycholoog. Hij gaf mij een doorverwijzing naar een goede mindfulnesstraining. Ik had nog steeds last van paniekaanvallen, maar ik had het vertrouwen dat de mindfulnesstraining mij zou gaan helpen. En of dit zo was! Tijdens de eerste les kreeg ik het allermooiste inzicht wat mijn hele leven heeft veranderd. Het inzicht is als volgt:

We kennen allemaal die mooie natuurfilms, waarbij we genieten van de mooiste plekken op onze wereld waar de meest bijzondere dieren leven. Ook kennen we allemaal de scenes waarbij dieren op elkaar jagen. Je ziet een hertje rustig grazen en daar komt ineens een jaguar aan. Er ontstaat een hoop paniek bij het hertje en hij schakelt om in de vlucht-modus. Doordat het hertje een sluiproute kent is hij de jaguar te slim af en de veiligheid is weer teruggekeerd. Wat zie je daarna dat hertje doen? Juist, hij is weer rustig aan het grazen. Je merkt helemaal niet aan het hertje dat hij 10 minuten geleden voor zijn leven heeft moeten rennen.De situatie hierboven pakken wij als mens totaal anders aan. Wanneer wij in een situatie zitten waarin wij ons niet fijn voelen, gaan wij over in de vecht- vlucht of bevriesstand. Wanneer het gevaar geweken is, blijven wij hier vaak te lang in hangen. We blijven in ons hoofd bezig met ‘wat als’. Gebeurt dit te vaak, dan komen wij op een gegeven moment niet meer uit die overlevingsstand. Ons lichaam staat altijd paraat; paraat om te vechten of te vluchten. Ons brein vertelt ons dat wij alert moeten blijven. Onze gedachten blijven herhalen wat er wel niet had kunnen gebeuren. Hierdoor komen we in een cirkel terecht, en langzaamaan verdwijnen we steeds dieper in onze gedachten.


Toen ik dit hoorde voelde het écht alsof het licht had gezien. Ineens werd het voor mij zo ontzettend duidelijk. Ik ben een beelddenker. Doordat ik me goed kon visualiseren wat er gebeurde in de situatie van het hertje, werd het voor mij heel duidelijk dat ik juist het tegenovergestelde deed van het hertje. Ik stond altijd aan. Dag en nacht in de overlevingsstand, klaar om te gaan rennen.Lifechanger

Vanaf het moment dat ik dit besef kreeg, lukte het mij om de gedachten die tijdens een paniekaanval op kwamen zetten, steeds minder te geloven. Ze werden steeds minder belangrijk en liet ik de gedachten langzaamaan niet meer mijn angst voeden.

Dit is een proces geweest, waarbij ik me besefte dat dit stapje voor stapje zou gaan. Maar ieder klein stapje was een overwinning, waarbij ik uiteindelijk de top zou bereiken. De negatieve mindset die ik had, heb ik omgezet naar een positieve mindset.


Hoe meer aandacht je geeft aan een gedachte, hoe geloofwaardiger deze gedachte wordt en zo word je langzaamaan steeds dieper een donker gaat ingezogen. Want; waar je aandacht aan geeft, groeit. Het mooie is dat wanneer je jouw focus en aandacht schenkt aan positieve gedachten, deze steeds groter worden, waardoor je voor jezelf een positieve mindset gaat creëren.


Wat kan jij doen?

Iedereen is in staat om gedachten te sturen, het is maar net waar jij de focus op legt. Je kunt gedachten niet loslaten. Je kunt er wel voor kiezen om de aandacht te verplaatsen naar iets anders. Je kunt je aandacht verplaatsen door te denken aan een fijne herinnering. Je kan maar aan 1 ding tegelijk denken, dus als jij denkt aan iets fijns, denk je op dat moment niet aan iets negatiefs. Wat mij ook heel erg heeft geholpen is letterlijk in beweging te komen. Door te wandelen en mijzelf te focussen op iedere stap die ik zette, gaf ik de negatieve gedachten geen ruimte.


Het creëren van een positieve mindset begint voor mij bij dankbaarheid. Ik schrijf daarom iedere dag op waar ik die dag dankbaar voor ben. Wil jij dit ook eens proberen? Beantwoord voor jezelf eens een aantal dagen deze 2 vragen:


  1. Wat is mij van vandaag het meest bijgebleven?

  2. Waar ben ik vandaag dankbaar voor?


Voor mij is het 't meest effectiefs om dit op papier te schrijven. Het voelt voor mij fijn om het uit mijn hoofd te schrijven en op papier vast te leggen. Door te schrijven geef ik de volle aandacht aan de dingen waar ik dankbaar voor ben. Deze kleine tool is zo krachtig, want het laat je letterlijk focussen op de positieve dingen. Ik weet zeker dat als jij dit ook gaat doen, je al snel verandering gaat zien en dankbaarder bent in je leven!


Hoe gaat het nu

Ik ervaar nu enorm veel dankbaarheid dat ik paniekaanvallen heb gehad. Doordat ik dit proces heb doorlopen, heb ik mijn lichaam heel goed leren kennen. Ik kan de signalen die mijn lichaam geeft lezen en hier ook daadwerkelijk iets mee doen.

Wanneer ik in een situatie zit die niet goed voor mij is, geeft mijn lichaam dit aan. Ons lichaam is zo ontzettend krachtig. Je lichaam geeft altijd aan of iets wel of niet oké is. De kunst zit hem erin om de tekenen van lichaam te kunnen begrijpen. Ik ben enorm blij dat ik dit nu kan.


Op dit moment zet ik mijn kennis en ervaring in, om anderen te kunnen helpen. Ik wéét hoe het voelt om je angstig te voelen. Ik ben het levende bewijs dat je jouw allermooiste leven kan leven, zonder dat je jouw gedachten jouw leven laat bepalen. Ik gun het iedereen om op een positieve manier zijn of haar leven te leiden. Het voelt echt als mijn missie om mensen te helpen om een mindshift te kunnen maken, van negatief naar positief. Je leeft één keer; zorg dat deze ene keer het waard is!


Via Instagram (@dekrachtvanmindset) deel ik mijn ervaringen en tips en tricks om een positieve mindset te creëren. Vaak heerst om mindset een taboe dat het zweverig is. Mijn insteek is dat absoluut niet. Ik geef hele praktische tips en heb een down to earth manier van werken. Daarnaast is er een coachingstraject in ontwikkeling. Daar start ik in 2021 mee, dus stay tuned.


Zoek me eens op en als je een vraag hebt, stel hem me gerust!


Een hele mooie dag gewenst.


Liefs,

Evelyne


 

Evelyne is 32 jaar. Ze is dol op reizen en de natuur, wandelt graag in het bos en komt daar helemaal tot rust. Ze is op haar best als ze iemand een zetje in de juiste richting kan geven en is daarom begonnen met De Kracht Van Mindset.


ENG:

Evelyne is 32 years old. She loves to travel and nature, likes to walk in the forest and completely relax there. She is at her best when she can give someone a push in the right direction and that's why she started The Power of Mindset.


Follow @dekrachtvanmindset on instagram!

0 comments
bottom of page